30 Eylül 2010 Perşembe

TÜRKİYE-IRAK SINIRINDA TARİHİ STRATEJİK SINIR CİNAYETİ

Türkiye-Irak sınırının çizilmesi çalışmalarını ünlü İngiliz casus Gertrude Bell yönetti.
   -Musul-Kerkük petrol bölgesinin İngiltere sömürgesindeki Irak sınırları içinde kalması karşılığında  Hakkari Sancağı Türkiye’ye bırakıldı.
   -Türkiye-Irak-İran arasında dil gibi uzanan ara bölge günümüzde PKK’nın kontrolündeki tampon topraklardır. Gediktepe karakol baskını da buradan gerçekleştirilmiştir.
    -Türkiye-Irak sınırında en kısa zamanda sınır düzenlemesi yapılmalıdır.

    Türkiye- Irak-İran sınırlarının sınırlarının kesiştiği noktada bulunan Hakkari’nin Şemdinli ilçesi sınır Gediktepe Karkoluna yapılan PKK Terörist saldırısı ve askerlerimizin  şehit olmalarının arkasındaki tarihi stratejik ihmaller de ortaya çıkmaya başladı. Gediktepe sınır karolunun bulunduğu yer ile ilgili olarak yapılan  Google-earth uydu  fotoğraf ve sınır çizim haritasına göre sınırların kesiştiği bölgede eni-1 ila 3,boyu ise 15 km’yi bulan  Irak  toprakları durumundaki dil gibi ara bölge Türkiye ile İran sınırları arasında bulunuyor. Bu bölge tamamiyle PKK’nın kontrolünde ve Gediktepe sınır karakoluna saldırı da buradan yapıldı.  Bahsi geçen bölge günümüzde PKK’nın barınma,eğitim ve Türkiye sınır bölgelerine saldırı üssü olarak kullanılıyor.  Bahsi geçen  Irak’a ait ara bölge PKK için kurtarılmış topraklar olarak da biliniyor.

SINIR ÇİZİMİNİ ÜNLÜ İNGİLİZ KADIN CASUS GERTRUDE BELL HAZIRLADI

Türkiye-Irak sorunlu sınır çizimi çalışmalarını ünlü İngiliz haritacı,tarih meraklısı ve de casus Gertrude Bell başlattı. Gertrude Bell, aynı zamanda ünlü ajan Lawrence’nin de hocası olarak bilinir.  Gertrude BEL, 1900-1914 yıları arasında  Musul-Kerkük-Erbil ve Süleymaniye bölgesinde aşiretler arasında defalarca dolaştı, fotoğraflar çekti ve yörenin haritalarını çizdi.  Türkiye’nin 1923 yılında imzaladığı Lozan anlaşmasında Türk-Irak sınır çizgisinin açık bırakılması ve sonrasında  Musul-Kerkük’ün Irak devleti sınırları içine alınması ve sadece Hakkari Sancağı’nın Türkiye’ye bırakılması tezlerinin de sahibi Gertrude BELL’dir.
   Gertrude BELL’in gizli arşivinde bulunan fotoğraf ve haritalardan elde ettiğim Türk-Irak sınır sorununun perde arkası olaylarını aydınlatacak gizli belgeleri http://www.cezmiyurtsever.com/ sitesinden de yayınlayarak bilim dünyasına sunuyorum.
    Türkiye ve İngiltere sömürgesi Irak yönetimi arasında 1924 yılında sınır çizimi başlatılması anlaşması yapıldı. Ve sınır çizimi Gertrude BELL’in görüşleri doğrultusunda  Türkiye adına Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ve İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Şarl  Lindzey arasında gerçekleşen diplomatik görüşmeler sonrasında kabul edildi. Burada ilginç olan ise Türkiye-Irak sınır çizgisinin  Türkiye’de kalan Şemdinli ilçesi sınırlarının tespitinde her türlü eşkiyalık ,silahlı olaylar için  uygun ara bölgenin de bulunmasıdır.

TÜRKİYE-IRAK SINIRINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALIDIR

 Türkiye, PKK  eylemlerinin başlaması ile birlikte adı geçen tampon bölgenin kontrolünü sağlayacak ülkeler arası bir irade bulamamıştır. Bahsi geçen ve günümüzde PKK’nın eylem üssü ve kurtarılmış bölgesi olarak kullandığı  tampon bölge tarihi stratejik bir cinayetin ürünüdür. Ve günümüzde de bu sorunun çözümünde muhatabı ABD ile birlikte Kuzay Irak Kürt yönetimidir. En kısa zamanda  Türkiye/Irak sınırında düzenleme yapılarak tampon bölgenin ortadan kaldırılması gerekir. Aksi halde PKK’nın kontrolündeki kurtarılmış bölge ve Gediktepe baskınındaki gibi olaylar hiç bitmeyecektir.

                                                       


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder